Čuvari galaksije Vol. 2

  • IZVORNO IME:
  • Guardians of the Galaxy Vol. 2
  • TRAJANJE FILMA:
  • 137 min
  • GODINA:
  • 2017.
  • Država:
  • SAD
  • POČETAK PRIKAZIVANJA:
  • 04.05.2017
  • Datum prikazivanja je informativnog karaktera i kao takav je podložan promenama.

tristox250_dan_za_250_SRBv2.jpg

Sadržaj filma:

Uz zvuke potpuno novog Savršenog miksa broj 2, Marvelovi „Čuvari galaksije vol. 2“ nastavljaju avanture tima koji prelazi krajnje granice kosmosa. Čuvari moraju da se bore da bi održali svoju novostvorenu porodicu na okupu dok razotkrivaju misteriju pravog porekla Pitera Kvila. Stari neprijatelji postaju novi saveznici, a omiljeni likovi iz stripova dolaze u pomoć našim herojima dok Marvelov filmski svet nastavlja da se širi. 

Više

Čuvari galaksije Vol. 2

 ČUVARI GALAKSIJE VOL.2
 
Marvel studio nam je do sada doneo velike bioskopske hitove, kao što su Ajronmen, Kapetan Amerika, Tor, Antmen, Doktor Strejnž i Osvetnici. Sada nam stiže nastavak koji s nestrpljenjem očekujemo, o omiljenoj grupi galaktičkih buntovnika – o Čuvarima galaksije.
 
Film Čuvari galaksije je leta 2014. godine bio ostvarenje s najvećom zaradom. Sada nastavljamo tamo gde smo ih na kratko i ostavili. Čuvari galaksije 2 je akciona svemirska avantura Pitera Kvila, poznatog i kao Star Lord i njegove grupe ekscentričnih likova koji patroliraju svemirom, radeći kao plaćenici, koristeći slavu nakon spasavanja Zandara.
 
Ovog puta je aktuelan “Fenomenalni miks 2”, muzička pozadina koja sve vreme prati ovu novu porodicu na putu Pitera Kvila, koji pokušava da reši misteriju svojih roditelja. Stari neprijatelji postaju novi saveznici.
 
Scenarista i režiser je Džems Gan (Čuvari galaksije, Dawn of the Dead), a producent je Kevin Fejgi.
 
Glavnu ulogu nosi Kris Prat (Čuvari galaksije, Svet iz doba Jure…), kao Piter Kvil / Star Lord. Zoi Saldana (Čuvari galaksije, Star Trek - Izvan granica…) je Gamora. Dejv Bautista (Čuvari galaksije, Spektra…) je u ulozi Draksa. Vin Dizel je glas pozajmio Malom Grutu, a Bredli Kuper Roketu. Majkl Ruker je Jondu, Karen Gilan je Nebula, Pom Klementif Mantis, a Elizabet Debicki je Aiša.
Kris Salivan je u ulozi Tejzerfejsa, Šon Gan igra Kreglina, Tomi Flanagan Tulika, a Lora Hedok je Meredit Kvil. Silvester Stalone je Stakar, a Kurt Rasel Igo.
 
Direktor fotografije je Henri Braham, scenograf je Skot Čemblis, montažeri Fred Raskin i Kreg Vud.
 
 
OD STRIPA DO BIOSKOPSKOG HITA
 
Tvorci Čuvara galaksije su Arnold Drejk i Džin Kolan. Prvi pout su objavljeni 1969. godine, kao tim junaka u 31. veku, pri čemu je svaki član poslednji predstavnik svoje vrste. U drugoj fazi stvaranja Marvelovog filmskog sveta, Čuvari galaksije su prva franšiza koja uvodi junake koji nisu u grupi Marvelovih nosilaca. Ovim filmom je načinjen dramatični iskorak od svih prethodnih, kada je u pitanju stil, ton, dinamika između likova, itd.
 
Scenarista i režiser Džems Gan, kada je video kako njegovi novu filmski junaci postaju deo pop kulture, izjavio je: “Bilo je zaista veliko zadovoljstvo videti kako se junaci Čuvara galaksije na tako prisan način obraćaju ljudima širom sveta. U suštini, Čuvari galaksije su grupa autsajdera koji su postali porodica, koja funkcioniše. Mislim da je to ono što pogađa najrazličitije ljude. Sjajno je to što se film dopada klincima isto onoliko koliko se dopada njihovim roditeljima, kao i njihovim roditeljima. Sa likovima se povezuju sve generacije, od Tajlanda do Južne Amerike.”
 
 
 
POVRATAK
 
Glumci su se opet uživeli u uloge šarenolikih, nefunkcionalnih, jedinstvenih junaka među kojima se stvara nova dinamika. Prvi film je bio o stvaranju jedne nove porodice, a drugi nam pripoveda o tome kako ta porodica živi, (ne)funkcioniše i suočava se sa poteškoćama iznutra i sa strane.
 
Odnosi među likovima se razvijaju. Piter Kvil rešava misteriju svog porekla – roditelja. Iako se drugi deo nastavlja gde je prvi stao, Piter Kvil je sada malo više vođa ove družine i postaje istinski Star Lord. U prvom delu je značajan njegov odnos s majkom, a sada se sve seli na viši nivo, jer upoznaje i svog oca.
 
Zoi Saldana je ponovo u ulozi Gamore – smrtonosnog ubice zelene kože, koja takođe ima problem i nerešene stvari u vezi sa svojim poreklom i porodicom. Nju i njenu sestru Nebulu je usvojio Tanos. Onda je Gamora bila dobra osoba, a Nebula zla, skoro kao neki seper-zlikovac. Sada saznajemo da su njihov odnos i istorija mnogo komplikovaniji nego što se na prvi pogled čini.
Gamora počinje da se miri sa svojom prošlošću, gresima, strahovima i činjenicom da sve ostale drži na distance od sebe.
 
Dejv Bautista je opet strašni Draks – kompleksan lik koji je gotivan koliko i zastrašujuć. Ljupko je nesvestan svoje osobine da sve shvata veoma bukvalno. To dovodi do toga da sve što kaže zvuči veoma smešno i zabavno, a on zapravo uopšte nema smisla za humor.
 
Kada su u pitanju glasovi, Džems Gan poznaje Roketa bolje od ikoga, jer režiser kaže da u ovom liku ima dosta toga njegovog. Roket je malo mučeno stvorenje, rastavljeno pa opet sklopljeno, a ipak je i dalje duhovit i hrabar. Glas mu daje Bredli Kuper.
 
U Čuvarima galaksije se pojavio jedan lik koji u sceni zaseni sve ostale, uprkos tome što ume da izgovori samo tri reči. Grut je bio starina, mudro humanoidno drvo koje govori, ali samo tri reči. “Ja sam Grut”. Postao je jedan od najomiljenijih likova od svih u Marvelovom filmskom svemiru. Vredan i odan Roketov prijatelj i zaštitnik. Glas i stav mu opet pozajmljuje Vin Dizel.
 
Piter Kvil u drugom delu traži svog biološkog oca, Igoa, ali se ispostavlja da je njegov pravi “tata”, u duhovnom smislu, zapravo čovek koji ga je usvojio, nakon što ga je oteo sa Zemlje, Jondu. Sada saznajemo ko je on zapravo – veoma kompleksan lik koji je počinio mnoga zla, ali je uradio i mnogo toga dobrog. Igra ga Majkl Ruker.
 
Sada mnogo veću ulogu ima i Gamorina sestra i protivnica, Nebula (što na srpskom znači kosmička “maglina”). Igra je Karen Gilan. Ona je sebi dala zadatak da uništi svoju sestru Gamoru i neće dozvoliti da joj se bilo šta ispreči na tom putu.
 
Jedan od novih likova u priči je Igo, biološki otac Pitera Kvila. On je zapravo “zvezdano biće”, među-galaktički istraživač, koji i sam traži Pitera Kvila, svog sina. Za ovu veoma važnu ulogu izabran je Kurt Rasel.
 
Pored njega, nova u priči je i Mantis – njegov sluga i kvazi-pomoćnica, popularan lik u Marvelovom svetu. Mnoge glumice su prošle audiciju za ovu ulogu, ali najjači utisak je ostavila Pom Klementif, kojoj je ovo prva veća uloga.
 
Film otvara scena gde Čuvari ispunjavaju zadatak za Aišu, vrhovnu sveštenicu planete po imenu Suverena, na kojoj živi rasa genetski modifikovanih žitelja. Sveštenicu igra Elizabet Debicki.
 
U samom centru zbivanja u filmu su Ravadžeri. Jednog od po činu najviših članova ovog bratstva, Stakara, igra Silvester Stalone. Lora Hadok je u ulozi Piterove majke i Igoove ljubavi sa planete Zemlje, Meredit Kvil.
 
 
STVARANJE SVETA ČUVARA GALAKSIJE
 
Prvi deo je sniman u Velikoj Britaniji, a produkcija drugog dela se u potpunosti seli u  Pajnvud studio u Fejetvilu, u Džordžiji.
 
Čuvari galaksije je vizuelno bio inspirisan petparačkim novelama i naučnom fantastikom iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Nastavak je u smislu scenografije u mnogome kompleksniji, jer ima više setova – različitih svetova, koji su zahtevali veću posvećenost detaljima i osobenostima.
 
Za scenografa Skota Čemblisa je jedan od prvih zadataka bilo osmišljavanje palate vrhovne sveštenice Aiše na Suvereni. Nastala je zanimljiva mešavina grafike petparačkih priča i art-dekoa iz pedesetih. Predivno asketsko obitavalište rase savršenih. Drugi veliki zadatak predstavljali su omiljeni bar Ravadžera – Gvozdeni lotus, Eklektor, Igoova planeta i unutrašnjosti brodova Ravadžera.
 
Naravno, kostimi su takođe odigrali svoju ulogu. Kostimograf Džudijana Makovski je zablistala kostimima za Aišu, Mantis, Ravadžere… Svih dve stotine napravljeno je ručno.
 
MUZIKA
 
Film je ispunjen akcijom, humorom, dramom, pa je i muzika morala da bude odgovarajuća. Uz živopisne likove Čuvara galaksije, muzika je ta koja je na publiku ostavila veoma snažan utisak. Bilo je od suštinske važnosti to ponoviti i unaprediti u nastavku. Soundtrack prvog filma je prodat u preko million primeraka i bio je na prvom mestu na iTunes na 60 teritorija.
 
Džems Gan kaže da je u drugom delu soundtrack sofisticiraniji, eklektičniji i popularniji. Režiser i scenarista je muziku učinio delom scenarija u oba filma, jer su pesme sastavni deo pripovedanja. Svaka je nezamenljivi deo scene u koju je ubačena.


Zatvori
Foto i video galerija
Ne propustite pogledati i ove filmove
Tornado 2
Tornado 2