Veliki kineski zid

  • IZVORNO IME:
  • The Great Wall
  • TRAJANJE FILMA:
  • 103 min
  • GODINA:
  • 2016
  • Država:
  • SAD, Kina
  • POČETAK PRIKAZIVANJA:
  • 19.01.2017

tristox250_dan_za_250_SRBv2.jpg

Sadržaj filma:

S globalnom super zvezdom Metom Dejmonom u glavnoj ulozi, a pod rediteljskom palicom jednog od najvećih vizuelnih stilista našeg vremena, Džanga Jimoa („Heroj“, „Kuća letećih bodeža“), „Veliki kineski zid“ studija Legendary govori o elitnoj sili koja pravi hrabro uporište na jednoj od najpoznatijih svetskih građevina. Ovo je prva produkcija na engleskom jeziku za Jimoa i najveći film ikad snimljen u Kini. U filmu takođe igraju i Đing Tjan, Pedro Paskal, Vilem Dafo i Endi Lau.
Više

Veliki kineski zid

 
Između hrabrosti i straha. Između čudovišta i ljudi. Stoji zid koji nikad ne sme pasti.
 
Oskarovac Met Dejmon predvodi najveću borbu ljudskog roda za opstanak u filmu „Veliki kineski zid“, studija Legendary i Universal Pictures. Kad ratnika, plaćenika (Dejmon) zatvore u Kineskom zidu, on će otkriti misteriju koja stoji iza jednog od najvećih čuda našeg sveta.
 
Kad talasi zastrašujućih zveri koje nameravaju da prožderu svet, opkole masivnu strukturu, njegova potraga za bogatstvom pretvoriće se u putovanje ka herojstvu kad se priključi ogromnoj armiji elitnih ratnika i suoči s nezamislivom i naizgled nezaustavljivom silom.
 
U režiji jednog od najfascinantnijih vizualnih stilista našeg doba, Džanga Jimoa, ova akciona fantazija predstavlja njegovu prvu produkciju na engleskom jeziku i najveći film koji je ikad snimljen u celosti u Kini. Da bi stvorio „Veliki kineski zid“, Jimou je okupio izvanrednu ekipu koja predstavlja najbolje ljude Istoka i Zapada u jedinstvenoj globalnoj produkciji. Rezultat je spektakl ogromnih razmera koji se ne sme propustiti.
 
 
UVOD U PRIČU
 
„Veliki kineski zid“ je smešten u drevnoj Severnoj Kini, dok plaćenik Vilijam Garin predvodi kvintet ratnika izmučenih u borbi, gladnih bogatstva, moći i slave. Jedan od njih, Francuz po imenu Bušard, poseduje znanje o novom oružju, eksplozivnom barutu koji im svima može doneti bogatstvo o kom sanjaju. Taj barut je toliko redak i vredan u to vreme da je postao „Sveti gral“ rata, smrtonosno blago za koje vredi umreti.
 
Nakon što su jedva preživeli okršaj s pustinjskim plemenom, grupu je jedne noći napao nevidljivi neprijatelj. Pre nego što su izgubili saputnike u tom napadu, Garin i Tovar su uspeli da uzmu čudan, magnetni kamen, kao i još jedan trofej – odsečenu kandžu onoga što ih je svirepo napalo. Nešto što nikad do tad nisu videli.
 
Dva preživela stižu do Kineskog zida i predaju se nepoznatoj vojsci koja se zove Bezimeni red i borave unutar zaštićenog okruženja po imenu Tvrđava grad, užurbanoj vojnoj ispostavi s neverovatnim tehnologijama koje im pomažu da zaštite stanovnike od nečeg zlog što se nalazi izvan zida.
 
 
O SNIMANJU
 
„Veliki kineski zid“ je epska akciona avantura koja opisuje monstruoznu pretnju koja se vekovima krila iza zidina jednog od najvećih svetskih čuda koje je čovek napravio.
 
Smeštena u alternativnoj viziji drevne Kine, priča zamišlja da je Kineski zid izgrađen da bi štitio od mitskog kineskog stvorenja po imenu Tao Tei, zle vrste u obliku gargojla iz kineske mitologije, koja ustaje na svakih 60 godina iz srca planine Džejd da napadne i da se hrani ljudskim rodom.
 
„Kad sam bio mali, sećam se da su mi pričali da je Kineski zid jedina građevina koja se vidi iz svemira,“ kaže producent i direktor studija Legendary Tomas Tul. „Istina ili ne, nisam to nikad zaboravio i kad sam odlučio da stvorim kompaniju koja će biti poznata po filmovima s čudovištima, hteo sam da napravim i jedan film koji će iskombinovati moju ljubav prema ovom žanru i ovu neverovatnu građevinu.“
 
„Uvek sam se pitao šta je bilo toliko važno da jedna država napravi tako impozantnu građevinu,“ nastavlja Tul. „Mi u Legendary-ju volimo čudovišta, pa je moj štreberski mozak smislio ideju o državi koja pravi ovaj zid da bi sprečila čudovišta da uđu.“
 
Dok je Tul razvijao ideju sa scenaristima „Velikog kineskog zida“, predložio je ideju o evropskom vojniku, plaćeniku koji luta Azijom i dospeva do ove neverovatne građevine koja zaklanja ceo horizont. Kad plaćenik priđe zidu, njemu saopštavaju da se čuvari pripremaju za napad.
 
„Kad smo započeli ovaj proces, Legendary je želeo da snimi film koji će zaista biti saradnja između Istoka i Zapada,“ kaže Tul. „Film koji neće biti samo lokalna priča, već će biti globalno privlačan. Pronašli smo savršenog režisera u Džangu Jimou, jednom od najboljih na svetu. Bila nam je velika čast što je pristao da režira ovaj film.“
 
Roven se slaže s kolegom producentom i kaže: „Veliki kineski zid ima vizualnu raskoš i spektakl jednog ekstravagantnog filma, a snimio ga je jedan od najpoznatijih režisera današnjice. Njegovi vizuali su neverovatni, boje koje koristi su fantastične, a snimci koje osmišljava, bilo da su u 24 frejma ili u usporenom snimku, prava su umetnost.“
 
Kad su razmišljali o plaćeniku sa Zapada koji slučajno sreće tajno društvo, imali su samo jedno ime na pameti. „Bio nam je potreban talentovan glumac koji poseduje i znatiželjan um, koji je relevantan u današnjoj pop kulturi i neko ko je opasno inteligentan,“ objašnjava Jašni. „Te kvalifikacije su momentalno smanjile spisak imena na Meta Dejmona, pa sam predložio da mu ponudimo ulogu. On ume da prenese kompleksnost situacije kad ste riba na suvom, može da omogući publici da indirektno uči iz njegovog nepoznatog okruženja i, što je najvažnije, da se razvija kao čovek dok to radi.“
 
Kad je video koji kreativni režiser snima ovaj film, nije bilo teško ubediti ovog glumca da se priključi projektu. „Džang Jimou je jedan od najvećih režisera na planeti,“ oduševljeno kaže Met Dejmon. „On slika na spektakularno velikim platnima i to na način na koji niko drugi ne radi. Njegovi filmovi se jasno raspoznaju među ostalim filmovima. Već dugo želim da snimam s njim i sad sam konačno dobio tu priliku. Osećam se izuzetno privilegovano! Svi smo ovde zbog Džanga Jimoa. Svi smo gledali njegove filmove i svi smo smatrali da imamo mnogo sreće što smo deo njegovih vizija.“
 
Dejmon opisuje priču kao „istorijsku fantaziju“. Slično je tome kako „Igra prestola“ deluje kao da se odigrava u srednjem veku. Iako znamo da tad nisu postojali Beli hodači i zmajevi. Slično tome, ni naš nije baš Kineski zid koji postoji danas.


Zatvori
Foto i video galerija
Ne propustite pogledati i ove filmove
Tornado 2
Tornado 2
Posmatrači
Posmatrači
Polarna odiseja
Polarna odiseja
Izmišljeni prijatelji - sinh
Izmišljeni prijatelji - sinh
Izmišljeni prijatelji - titl
Izmišljeni prijatelji - titl
Nova planeta majmuna: Kraljevstvo
Nova planeta majmuna: Kraljevstvo